Onderzoek identiteitsfraude door Cocoon

Onderzoek identiteitsfraude door Cocoon
Cocoon – 22.09.2015

Cocoon risk management deed al in 2006 onderzoek naar identiteitsfraude in Nederland. De toen al schokkende uitkomsten zijn helaas allemaal uitgekomen. Nu is identiteitsfraude een aanzienlijk probleem voor de economie maar ook voor heel veel individuele mensen.

Cijfers

Identiteitsfraude is de snelst groeiende vorm van criminaliteit en koste Engeland in 2005 al bijna 2 miljard euro per jaar. De Nederlandse arbeidsinspectie heeft in 2005 op de werkplek zo’n 6.000 inspecties uitgevoerd en voor 2006 stonden er 10.500 op het programma,, waarbij geschat werd dat de totale boetelast op 20 miljoen euro zal komen. De boete per aangetroffen illegale c.q. niet correct geregistreerde arbeider lag in die tijd op 8.000 euro.

In december 2004 meldde het UWV dat door actiedagen ter bestrijding van identiteitsfraude al 56 mensen waren aangehouden en 100 gestolen en 300 valse identiteitsdocumenten aangetroffen werden. En in januari 2004 meldde de Staatssecretaris van Financiën dat een project ter bestrijding van identiteitsfraude 70 miljoen euro had opgeleverd.

Waarom hebben we er toen niet iets van geleerd en is het probleem van identiteitsfraude al maar groter geworden?

Probleem

Wellicht komt dit omdat dat de maatschappij, lees de consument, steeds meer gemak wil. Met internet bankieren, contactloos betalen bij de kassa, een profiel bij de sportschool dat thuis uit te lezen is en noem al die technieken maar op, hebben we ook een bijzonder groot risico gecreëerd. Het risico dat een ander er met onze identiteit vandoor gaat. En probeer dat dan maar weer eens ongedaan te maken!

Lees meer over dit onderwerp in onderstaande artikelen.

Waar is al mijn geld gebleven?

Identiteitsfraude kost bedrijven miljoenen