vuurlastberekening, advies brandveiligheid, brandveiligheid, beheersbaarheid van brand, risicoanalyse

Risicoanalyse

Het eerste advies dat we u geven kost niets: ‘stop met dure investeringen in beveiligingstechniek en begin met een risicoanalyse’.

Het is alleen mogelijk om de juiste maatregelen te treffen als u precies weet waartegen u zich moet- en wil beschermen. Een dreigingsanalyse of risicoanalyse is door een expert vaak snel gemaakt, u weet dan waar u aan toe bent en wat u moet doen om tegen redelijke kosten uw risico’s te beperken.

Wat is een risicoanalyse

Een risicoanalyse is een procesinstrument waarmee de kans of de ernst van een bepaalde dreiging inzichtelijk wordt gemaakt. Voor verschillende risicosoorten zijn verschillende analysemethodieken ontwikkeld. Feitelijk kunnen we hiermee inzicht verschaffen in welke risico’s u als organisatie precies loopt, in welke vorm of mate een bepaalde dreiging zich voor kan doen en hoe groot de kans is dat het ook echt gebeurt. Met behulp van een risicoanalyse kunnen we heel goed bepalen wat het nadelig effect van bepaalde risico’s is, maar ook wat de risicoreductie van beoogde beveiligingsmaatregelen zal zijn. Zo weet u in een oogopslag of een bepaalde investering zinvol is of niet.

Waarom een risico analyse

Het is belangrijk om te weten welke risico’s u precies loopt. Alleen zo kunt u problemen voor zijn en duurzaam budgetteren op veiligheid. Door professioneel onderzoek te doen krijgt u inzicht, zijn betrokkenen zich bewust van de problematiek en kunt u risico’s in de hand houden. Het uitvoeren van een risicoanalyse in de ontwerpfase van een bouwplan, de huur of aankoop van een nieuw pand of een grote renovatie kunt u een groot deel van de risico’s (lees onveilige situaties) al voorkomen. Simpelweg door dan al de juiste maatregelen te ontwerpen, begroten en te implementeren. We kunnen potentiële risico’s dus uit-designen. In de meeste gevallen weten we voorafgaand aan de bouw al wat voor risico’s u loopt, het is dan relatief eenvoudig om ze samen met de architect of de ontwikkelaar op de tekentafel al te elimineren. Lees meer over crime prevention through environmental design.

Welke risico’s analyseren wij

Een risico is feitelijk een ongewenste situatie of gebeurtenis. Dat kan op allerlei vlakken voor komen. Wij zijn gespecialiseerd in fysieke veiligheid. Denk dan aan ongewenst gedrag zoals vandalisme, maar ook crimineel gedrag zoals kleine criminaliteit en georganiseerde criminaliteit. Maar wij hebben ook ruime ervaring met terrorisme gerelateerde risico’s zoals aanslagen. Naast de directe dreiging kunt u ook indirect nadelige gevolgen ondervinden van terreur of terreurdreiging. Want wat doet u als het gebied rondom uw huisvesting wordt afgezet, het openbaar vervoer plat ligt of datacommunicatie niet meer mogelijk is. En moet u bij terreurdreiging wel of niet ontruimen, en waar naartoe?

Ketensamenwerking en veiligheid

De wijze waarop wij werken is geen geheim. Sterker nog, de resultaten van ons werk worden nauwkeuriger en uiteindelijk breder gedragen, als we het samen tot stand kunnen brengen. Daar leert uw organisatie overigens ook weer van en dat komt het resultaat gegarandeerd ten goede.

Analysemethodieken

Wij gebruiken verschillende analysemethodieken. Zo zijn wij bekend met onder andere de Adversary Sequence Diagram, Critical Path Analysis, De Haagse Methodiek, Integraal Risico Inventarisatie Systeem, Fault tree Analysis, EASI Path Analysis, etc.

 

 

Security by Design
Cocoon ketenpartner veiligheid bij Cordaan

Cordaan is een zorgaanbieder met vestigingen in Amsterdam en omgeving. Cordaan is met…

Bekijk Casus
Security by Design
Veiligheid op de ss Rotterdam

Oud Holland Amerika Lijn stoomschip De Rotterdam is een volledig in de originele staat gerenoveerd…

Bekijk Casus