Politie voert acties vanaf maandag

Politie voert acties vanaf maandag
Veiligheid – 05.08.2015

De politie reageert vanaf maandag voorlopig alleen nog maar op spoedeisende meldingen. Wie belt voor blikschade, burenoverlast of andere 8844-zaken, krijgt te horen dat er actie wordt gevoerd voor een betere cao. Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) vindt het onbegrijpelijk dat de bonden opnieuw voor actie kiezen.

Volgens de minister is al extra geld uitgetrokken voor 5 procent loonsverhoging en vijfhonderd euro extra als compensatie voor de nullijn waar de politie al vier jaar op zit. De bonden menen echter dat Van der Steur expres een vertekend beeld geeft door met een percentage van ruim 5 procent te schermen. 2,2 procent hiervan zou namelijk sowieso al nodig zijn geweest voor pensioenpremies voor het personeel. Het gaat de bonden bovendien niet alleen om loonsverhoging, maar ook om het behoud van 21 vrije weekenden per jaar, hogere toeslagen voor onregelmatig werk en om veiligere en gezondere werkomstandigheden. De acties bestaan nu nog uit het niet reageren op niet-spoedeisende hulpvragen, maar worden mogelijk uitgebreid met weigering om de beveiliging te verzorgen tijdens de eerste eredivisiewedstrijden.